Hari Prem och Björn

Hari Prem

hari_premSom barn gick jag i en katolsk skola som drevs av nunnor. De ordnade ofta frivilliga retreater där vi barn bodde på skolan, gick i kyrkan, bad, höll tystnad och arbetade. Det var nästan som att vara i ett ashram!

Själva yogan lärde jag först känna som ganska ung, då jag gick en kvällskurs hos Swami Janakananda. Intresset utvecklades snabbt och jag flyttade in i ashramet. Där rådde strikt disciplin, men jag fick en djup personlig erfarenhet av yoga och meditation. Efter några år blev jag Swami Janakanandas assistent och partner. Vi reste över hela världen och höll kortare och längre retreater. Jag är honom djupt tacksam för den tydlighet och konsekvens med vilken han överlämnade yogan.

Efter nästan tjugo år med min lärare var det dags att fortsätta på egen hand.  Jag träffade Björn, och tillsammans reste vi till Australien och Nya Zeeland för att undervisa i yoga. Hemma igen efter några år blev det först en yogaskola i Köln och sedan en kursgård i Danmark, tills vi slutligen 2003 kunde slå oss till ro och skapa Ananda Mandala här i Småland.

Längs vägen tog mitt intresse för yoga olika uttryck. Först var det den fysiska glädjen av yogaställningarna, sen mediationens djup, därefter kundalinins rörelse och nu Sankalpa; det att följa en inre längtan, en vision.

Nu för tiden är det ganska enkelt att njuta av ögonblicket med klarhet och förundran.

Att vidareförmedla kunskapen om  yoga och meditation har alltid legat mig varmt om hjärtat.

Björn

Hari Prem & BjörnJag föddes i Köpenhamn 1956 och flyttade till Sverige redan i mycket unga år. En god vän gav mig en dag en yogabok(Yoga Tantra och Meditation i din vardag Swami Janakananda). Den gjorde mig fascinerad och jag började att göra yoga med boken i hand. Snart upptäckte jag hur mitt liv förändrats, mitt sätt att uppleva världen gick från osäkerhet och förvirring till fokus och närvaro.

Efter några år av yoga på egen hand, kom jag i kontakt med Skandinavisk Yoga och Meditationsskola. Under min vistelse där fördjupades min erfarenhet av yoga och meditation. Speciellt erfarenheten av Kriya Yoga har givit mig möjligheten att kunna ägna mig åt livet med klarhet och energi.

År 1992 började jag undervisa i yoga och meditation tillsammans med Hari Prem. Först i Australien och Nya Zeeland och sedan på vår egen yogaskola i Köln. Drömmen om att skapa vår egen kursgård drev oss dock vidare till Danmark. Vi ville ge människor möjlighet att få en djup och hel erfarenhet av yoga och meditation.

Efter sex år i Danmark, flyttade vi till Sverige. Här finns friheten att vara i orörd natur. Det är för mig en stor gåva som jag vill dela med de människor som väljer att komma till oss.

I mitt liv finns det ingenting som givit större mening än att undervisa i yoga och meditation. Det är det bästa jag har sysslat med hittills. Om jag en dag hittar något bättre, så kommer jag att välja det!

Kurser och retreater i Yoga & Meditation

Ananda Mandala, ovanligt vackert belägen vid sjö och skog, är en naturens pärla. Denna unika natur tillsammans med yoga och meditation, gör det för många till en djupt berörande erfarenhet […]

Ananda Mandala Kursgård

Ananda Mandala Kursgård Ananda betyder glädje eller lycksalighet, som är människans ursprungliga och naturliga tillstånd. Mandala betecknar ett diagram eller en plats. Vår önskan är att du här på Ananda […]

Satyananda Yoga traditionen

Swami Satyananda har inspirerat till den form för yoga som idag kallas Satyananda Yoga. Kärnan här är den medvetna upplevelsen av hela människan, och resultatet är klarhet, energi och inre […]

Svenska English